Wehl: Wat Een Heerlijk Land
Toen Karel de Grote met zijn gevolg na een flinke klim bovenaan de Hettenheuvel was aangekomen, keek hij uit over de hieronder gelegen vlakte en weidse landerijen. Deze aanblik maakte dat hij zei: “Wat Een Heerlijk Land”. De eerste letters van deze woorden vormden hierna de naam Wehl.
Bovenstaand verhaal illustreert dat Wehl al eeuwen lang in een prachtige omgeving ligt. Het dorp is omgeven door verhalen, legenden en vertellingen, waarvan de feitelijkheid moeilijk te achterhalen is, maar mooi is het wel! Wat we wel weten is dat Wehl in de 12e eeuw is ontstaan op de kruising van twee wegen, waar zich een waterbron (een wel) bevond. Rond deze tijd is op deze plek een kerk gebouwd, waarvan stenen nog terug komen in de huidige Sint-Martinuskerk, midden in het dorp.
Wehl heeft zich tot aan 1945 ontwikkeld langs deze wegens, de huidige Beekseweg, Didamseweg, Grotestraat, Keppelseweg en Stationsstraat. In de 50 jaar hierna groeide Wehl snel naar haar huidige omvang. Aan het begin van de 20e eeuw is de stap over de spoorlijn Arnhem-Winterswijk gemaakt met de ontwikkeling van de wijk Heideslag.
Vanaf 1406 behoorde Wehl bij het graafschap Kleef, later Pruissen. In de Franse tijd werd Wehl bij Nederland gevoegd, maar in 1813 werd het terug gegeven aan Pruisen. Op 1 juni 1816 werd Wehl weer Nederlands als zelfstandige gemeente. In 2005 is Wehl samengevoegd met de gemeente Doetinchem.
Wilt u meer informatie over bezienswaardigheden, verblijf en uitgaan in de Liemers en de Achterhoek, kijkt u dan ook op de site van VVV Doetinchem.